Kystfiskeri på Djursland

Kystfiskeri på Djursland

Kystfiskeri på Djursland – information

Kystfiskeri på Djursland forbindes ofte med store overspringere. Store blanke havørreder, som i et år eller flere ikke er i gydedragt og springer gydningen over.

Derudover er denne del af østkysten også indbegrebet af, hvad kystfiskere definerer som den perfekte kyst- og de perfekte kystpladser til fangst af havørreder. Pladserne er som billeder taget ud af nogle af de første bøger om kystfiskeri efter netop havørreden. Måske er det også derfor at landsdelen og fiskepladserne deri, er forbundet med utallige myter og legender om store sølvskællede drømmefisk.

Det nutidigt eksisterende problem, skal dog også findes i netop den historie. Det gamle og dengang…

Selvom der er tale om gudesmukke kystpladser og der før er fanget mange store havørreder på Djursland, har fiskeriet i mange af de senere år været nedadgående. Især når det kommer til antallet af store havørreder. I dag er der mange andre steder i landet som langt overgår Djursland. Især når det kommer til fangst af store overspringere… Bl.a. Als i Sønderjylland samt dele af Fyn i både nord, øst, syd og vest. Selv Vestjyllands nordkyst kan måle sig med kystfiskeriet på Djursland på trods af, at der kun er havørreder at fange i sommerhalvåret. Sjælland har altid kunne være med, Nordvestsjælland, Nordsjælland, Stevns, Møn og Lolland/Falster. Også Bornholm kaster flere store og blanke havørreder af sig end Djursland.

Men hvad skal man så tage til Djursland for som kystfisker? Svarene er mange og kan defineres på ligeså mange måder, som antallet af kystfiskere der har gæstet halvøen.

Jeg kommer der netop på grund af idéen om/fantasisen om hvad der kan ske. Også selvom jeg kunne være mere fangstsikre steder i landet. Selv når det kommer til antal havørreder og gennemsnitsstørrelse, behøver jeg ikke at køre længere end til Randers Fjord. Fjorden er lig med begge dele. Masser af ørreder og mange over mindstemålet.

Læs mere om det her: Havørredfiskeri i Randers Fjord…

Djursland – stabile pladser

Selvom kystfiskeret rundt om næsen ikke er hvad det har været, er der stadig gode pladser og havørreder at fange. Der fanges sågar stadig store ørreder fra dem, men igen, ikke så mange som blev fanget engang. I dag er der tilmed flere kystfiskere end der nogensinde har været og oven i købet også flere havørreder…

Her nævner jeg de bedste i nyere tid til fangst af overspringere – 2023/24.

Fornæs Fyr
Fra fyret og 750 meter mod syd og fra Fyret og 2 km. mod nord.

Rugaard
Ca. 1,5 km. i hver retning fra Rugaard Strand.

Trojavej
Låser man revene op langs trojavej og bruger morgen- og aftentimerne over tangbælterne, er der ikke langt til den store blanke havørred.
Der kan fiskes langs hele Trojavej, som går langs vandet.

Blushøj
Hele strækningen mod nord op til og med Trojavej samt 2,5 km af strækningen mod syd – fra udfor Blushøj Camping.

Lushage
En kilometer til hver side fra hagen. (Lushage inklusiv)

Jeg kunne nævne utallige andre fiskepladser, som også er havørredgivende på Djursland, men fakta er at der er længere og længere imellem de store langs dem. Naturligvis fanges de og naturligvis skal man også være på de ovennævnte kystpladser på de rette tidspunkter og årstider, men er man det, er chancerne til gengæld også størst.

Disse er da nævneværdige, men også et godt indblik i, at kystpladserne ændrer sig. Det i forhold til generel ændring i klima, temperatur og strømninger. Gjerrild, Karlby, Sangstrup, Glatved, Dragsmur, Kongsgårde, Sletterhage, Jernhatten, Knebel Vig osv. osv.

Læs mere dybdegående om fiskepladserne og om hvor man kan overnatte her: Vandrerhjem på Djursland og Lystfiskeri…

Rigtig god fornøjelse.

Jari P.

Bemærk: Havørreden i billedet brugt til denne artikel, er fanget under en guidet tur med jeg selv som guide. Det ved Sangstrup Klint i februar 2017. Siden da har fiskepladsen ikke været hvad den var. Allerede år før det år pegede pilen nedad. Desværre…
I 2024 har pilen peget en anelse opad…


Læs meget mere om kystfiskeri her: Kystfiskeri…