Forårets og efterårets havørreder
Forårets og efterårets havørreder, er at finde langs Randers Fjords bredder, hele vejen ind til Randers Havn. Ørrederne er under de 2 årstider flere steder i fjorden, end om sommeren og om vinteren. Om sommeren kan fjordens indre del være for varm, og om vinteren kan den yderste del være for kold. Det er ikke havørreden, som vandets temperatur har den helt store betydning for i den yderste del under den kolde tid, men derimod havørredens fødeemner. De mindre byttedyr og byttefisk trækker ind i fjorden, i højere grad end ellers i perioden.
Under de helt varme somre, kan den inderste del af fjorden være så varm, at ørrederne trækker direkte op i Gudenåen eller direkte ud af den og videre ud, til den ydre del af Randers Fjord. Vandet kan på sin vis endda blive en smule iltfattigt derinde i sommersæsonen. Det især i de områder med stillestående lavere vand, hvor solens stråler får tid til at opvarme vandet. I modsætning til det strømfyldte vand tættere på sejlrenden, hvor udskiftningen af vandet er større og dybden er væsentligt dybere…
Forårets og efterårets havørreder – grejråd
Som nævnt kan man fange havørrederne fra ende til anden i perioderne. Brune agn, uanset om det er fluer, blink, kystwoblere eller spinnere, som også kan bruges til havørrederne i fjorden, er klart mest givende generelt under årstiderne. D.v.s. brun eller kobber, evt. kombineret med andre farver såsom rød, hvid, lyserød, sort m.fl.
Sort/rød er også en god klassiker til Randers Fjords havørreder.
Derudover er de lyserøde blink ganske givende også. Gerne kombineret med hvid, gul eller sort.
Baronessen fra JK Paint er en fremragende agn til de to årstider og fjordens mange lavvandsfiskepladser.
Også diverse kystwoblere virker fremragende i de ovennævnte farver.
Om efteråret og om foråret, er der en del sild i fjorden. Det betyder at man sagtens kan ty til de mere lyse farver også. Hvid/grøn, sølv/blå, hvid/blå, ren sølv m.m. Disse farver er dog mest effektive om sommeren Læs også mere om sommerfiskeriet i fjorden her på siden…
Havørrederne er ikke så kræsne, når det kommer til størrelse om foråret og om efteråret i Randers Fjord.
Lystfiskeri efter havørreder i Randers Fjord, kræver ikke tungt grej. Alt fra 5-8 fods-stænger er rigeligt. Fisker man med bombarda-flåd, gerne længere. Fra 9-11 fod.
Forårets og efterårets havørreder – fluefiskeri
Fluefiskeren kan nøjes med røde fluer, Pattegrisen og diverse brune- eller kobberfluer, som Kobberbassen, en børsteormsflue eller brune rejefluer. Også Polar Magnus i grålige varianter har sine givende dage.
Flydeline er klart at foretrække langt de fleste steder i fjorden.
Har du ikke fisket med flue før eller er du lige begyndt og gerne vil lære mere, så kan du booke et fluefiske-kursus her på siden. Er du erfaren, kan du komme med på en guidet fisketur, for at lære fiskepladserne at kende m.m. Læs mere her: Guidede fisketure…
Som fluefisker behøver man ikke mere end fra klasse 2- max 6.
Fiskepladserne
Alle de steder man kan komme til vandet og fiske fra land eller vadefiske, er potentielle havørredpladser under de to årstider. Har man en jolle, kan man komme til en del flere.
Fiskeriet er meget alsidigt i forhold til, hvor ørrederne er. Derfor skal man ikke lade sig begrænse. Fisk der hvor det er muligt og få mange flere fiskepladser end de lystfiskere, som kun besøger de beskrevne. Randers Fjord er på mange måder stadig en lukket bog, som alle kan åbne, hvis de ønsker det…
Se nogle af de gode fiskepladser i fjorden her: Fiskepladser nord… – Fiskepladser Syd…
Obs: Om foråret er en del nedfaldsfisk. Havørreder som har været oppe i diverse vandløb for at gyde. De skal altid genudsættes i Randers Fjord.
Rigtig god fornøjelse.
Jari – Lystfiskeri Danmark…